(článok je dlhší ale oplatí sa prečítať)
Škorica normalizuje hladinu cukru v krvi
Snáď najsľubnejší výskum zameraný na zdravotné prínosy škorice súvisí s cukrovkou II. typu. Škorica môže pomôcť zvládnuť túto chorobu dvoma rôznymi spôsobmi.
Po prvé, môže znížiť krvný tlak a mať pozitívny vplyv na krvné ukazovatele u pacientov s cukrovkou II. typu.
A po druhé, škorica môže znížiť inzulínovú rezistenciu, čo znamená, že znižuje hladinu cukru v krvi nalačno až o 29%, čo môže zase znížiť výskyt cukrovky II. typu.
Škorica pracuje priamo na svalových bunkách a núti ich odstraňovať cukor z krvného riečišťa, kde sa premieňa na energiu. Ukázalo sa, že dokonca funguje lepšie ako väčšina liekov na predpis. Škorica, ktorá je úplne netoxická, opravuje receptory, takže opäť reagujú na inzulín. Časom sa hladiny cukru normalizujú v dôsledku zvýšenej citlivosti na inzulín.
Škorica pomáha zmierňovať zápal
Antioxidanty v škorici pomáhajú zmierniť zápal a tým pomáhajú znížiť riziko srdcových chorôb, rakoviny, kognitívneho poklesu a ďalších.
Pretože škorica zmierňuje opuchy a zabraňuje zápalom, môže byť prospešná aj pri liečbe bolesti. Štúdie ukazujú, že škorica pomáha znižovať bolestivosť svalov, zmierňuje menštruačnú bolesť, zmierňuje závažnosť alergických reakcií a zmierňuje aj ďalšie príznaky bolesti súvisiace s vekom.
Škorica udržuje zdravé srdce
Škorica má schopnosť zlepšovať zdravie srdca. Škorica znižuje niekoľko najbežnejších rizikových faktorov srdcových chorôb, vrátane vysokých hladín cholesterolu a triglyceridov. Dokázalo sa tiež, že škorica znižuje vysoký krvný tlak, čo je ďalší rizikový faktor pre srdcové choroby alebo mozgovú príhodu.
Ukazuje sa že škorica je užitočným koagulantom v krvi a môže zastaviť nadmerné krvácanie tým, že pomáha telu vytvárať krvné zrazeniny. Škorica tiež zvyšuje krvný obeh a zlepšuje regeneráciu tkanív, čo môže byť obzvlášť užitočné pri regenerácii srdcového tkaniva s cieľom pomôcť bojovať proti srdcovým infarktom, srdcovým chorobám a mozgovej príhode.
Škorica podporuje imunitu
Škorica obsahuje prírodné antimikrobiálne, antibiotické, protiplesňové a antivírusové vlastnosti a jej éterické oleje obsahujú silné zlúčeniny zvyšujúce imunitu.
Z tohto dôvodu sa škorica používa v mnohých kultúrach, aby prirodzene pomáhala v boji proti škodlivým infekciám a vírusom. Obzvlášť škoricový olej môže tiež chrániť pred bakteriálnymi infekciami, ktoré môžu spôsobiť stavy, ako je napríklad nachladnutie, bolesť hrdla a zápal pľúc.
Škorica prospieva ústnej hygiene
Škorica chráni pred určitými kmeňmi baktérií, ktoré spôsobujú zápach z úst, zubný kaz, zápal dutiny a ústne infekcie. Esenciálne oleje zo škorice majú silné antibakteriálne vlastnosti a môžu sa použiť na prirodzený boj proti baktériám v ústach, ktoré pôsobia ako prírodná ústna voda.
Podobne ako mäta pieporná, jedným zo zdravotných prínosov škorice je to, že vďaka svojej osviežujúcej chuti sa dá použiť aj ako prírodná aromatická látka v žuvačkách. Keďže škorica odstraňuje orálne baktérie, má schopnosť bojovať proti zlému dychu bez pridávania akýchkoľvek chemických látok do tela. Z tohto dôvodu sa škorica tradične používa ako zubný prášok a je prírodným liekom na bolesti zubov, problémy so zubami a bolesťami v ústach.
Škorica bráni vzniku kandidy v zažívacom trakte
Silné protiplesňové vlastnosti v škorici by mohli byť účinné pri liečbe a prevencii rastu kandidy v zažívacom trakte. Dokázalo sa, že škorica znižuje množstvo nebezpečnej kandida albicans, čo sú kvasinky, ktoré spôsobujú prerastanie kandidy a môžu spôsobiť celý rad tráviacich a autoimunitných problémov.
Ďalším zdravotným prínosom škorice je to, že pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi - strava s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov môže zvýšiť množstvo cukru v tráviacom trakte a môže byť spojená so zvýšeným rizikom kandidy.
zdroj: healthline.com, cs.wikipedia.org, draxe.com
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára