Šalvia (Salvia officinalis) je zvlášť dobrá na bolesti v krku, infekcie dýchacích ciest a infekcie úst.
Je tiež užitočná pri infekciách žalúdka a črevných problémoch a pomáha znižovať horúčku, zimnicu a bolesti, ktoré sa vyskytujú pri viróze, prechladnutí a chrípke.
Arabi, rovnako ako Číňania a Rimania, verili, že šalvia je kľúčom k dlhovekosti.
Má antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti.
Dokázalo sa, že škorica zabíja väčšinu baktérií, dokonca aj tých, ktoré sú rezistentné na štandardné antibiotiká, a pomáha napríklad aj s Escherichia coli.
Starodávny nápoj pre dlhý život bez chorôb
Ponorte asi 250 g listov šalvie do 1,5 litra brandy, najlepšie hrozna.
Nechajte pôsobiť tri týždne, potom prefiltrujte a zmiešajte s 1 kg agátového medu.
Miešajte a nalejte do sklenených fliaš a nechajte ďalšie tri týždne odstáť.
Príležitostne pretrepte a po uplynutí tohto obdobia môžete začať konzumovať: denne po lyžici, pričom vždy pridáme aj štipku mletej škorice a necháme rozpustiť v tekutine.
Prevencia a liečba zápalov a vírusov
Vložte 20 gramov nakrájaných listov šalvie do 100 ml 70% alkoholu.
Nechajte ich teplom mieste lúhovať.
Potom pretrepte a prelejte do samostatnej sklenenej fľaše.
Použitie: 10 – 15 kvapiek tinktúry rozpustite v malom množstve vody, džúsu alebo čaju trikrát denne.
POZOR:
Je zakázaný pre tehotné ženy a deti.
Na bronchitídu a všetky dýchacie ťažkosti
Rozpustite dve čajové lyžičky cukru na karamel, potom nalejte pol litra mlieka, rovnako ako pri príprave karamelového mlieka s maslom proti kašľu.
Keď zovrie, zložte z plameňa a pridajte lyžičku jemne naskanej šalvie a pol lyžičky škoricového prášku.
Nechajte pôsobiť 10 minút a potom trikrát denne vypite jednu tretinu pripraveného nápoja.
Pred pitím ju mierne zohrejte.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára